درمان افسردگی، علت، علائم و راههای درمان افسردگی چیست
در این مطلب می خوانید: افسردگی چیست؟ علت بروز افسردگی چیست؟ علائم و نشانه های افسردگی چه چه چیزهایی هستند؟ مقابله با علائم افسردگی چطور امکان پذیر است؟ داروهای ضد افسردگی و نحوه مصرف دارو برای درمان افسردگی، راههای درمان افسردگی ، مراجعه به روانشناس خوب برای درمان افسردگی
تفاوت غم و اندوه با افسردگی
احساس غم و اندوه دائمی نه تنها بخاطر درد و رنجی که ایجاد می کند بلکه بخاطر عوامل بوجود آورنده آن می تواند بسیار سخت باشد. غم و اندوه می تواند نتیجه از دست دادن، بی نظمی، ناامیدی، شکست عاطفی، شکست مالی و بسیاری از چیزهای دیگر باشد. مهم این است که به خاطر داشته باشید که غم و اندوه یکی از رایج ترین و طبیعی ترین احساسات انسان است و در نهایت به ما کمک می کند زمان های شادمانی مان را قدر بدانیم.
گاهی اوقات ممکن است غم و اندوه ما بسیار عمیق باشد و این ممکن است نشانه ای باشد از اینکه ما از نوعی افسردگی رنج می بریم. اگر احساس می کنید به طور فزاینده ای غمگین هستید و برایتان دشوار است احساس ناراحتی خود را توضیح دهید، اطلاعات زیر در مورد افسردگی به شما کمک می کند.
با آگاهی و درک درست از افسردگی و با کمک روانشناس خوب، درمان مناسب و پشتکار بالا می توانید بر افسردگی غلبه کنید.
افسردگی چیست؟
افسردگی یک اختلال است که با غم و اندوه بیش از حد، از دست دادن علاقه به چیزهای لذت بخش و انگیزه کم نمود پیدا می کند.
احساس ناراحتی و ناامیدی در مواجهه با حوادث ناگوار زندگی امری طبیعی است. چنین حوادثی می تواند شامل از دست دادن عزیزان، بروز تغییرات عمده در زندگی، استرس یا ناامیدی باشد. در بیشتر موارد، احساسات غم انگیز ما با تغییرات زندگی به تدریج حل می شود. در برخی شرایط از قبیل از دست رفتن عزیزان، این احساسات ممکن است برای ماهها ادامه داشته باشد و در زمان های معین، مانند روزهای تولد و سالگردها مجددا ظاهر شوند. با این وجود، زمانی که در زندگی شما چیزهایی وجود داشته باشند که شما از آنها لذت ببرید، این ناراحتی نشانه ای از افسردگی نیست.
افسردگی بسیار رایج است بطوری که از هر سه نفر یک نفر در مرحله ای از زندگی خود افسردگی را تجربه می کند. اکثر موارد افسردگی خفیف است و حدود یک نفر از هر ده نفر از افسردگی متوسط یا شدید رنج می برد.
نشانه ها و علائم افسردگی
نشانه ها و علائم افسردگی به دو دسته علائم روانشناختی و علائم فیزیکی تقسیم می شوند. هر یک از این علائم و نشانه ها بخشی از علائم هشدار دهنده افسردگی است و شما باید حداقل پنج مورد از این علائم را به طور همزمان داشته باشید تا به اختلال افسردگی شک کنید.
علائم روانشناختی افسردگی عبارتند از:
- احساس بدبختی. این بدبختی برای بیشتر روزها وجود دارد اما ممکن است شدت آن متفاوت باشد. احساس بدبختی که به مدت چند هفته ادامه می یابد.
- از دست دادن علاقه یا لذت بردن از فعالیت های معمول به مدت چند هفته.
- تفکر آهسته یا ناکارآمد با تمرکز ضعیف، منجر به پیچیده شدن مشکلات یا عدم توانایی در حل مشکلات، برنامه ریزی و تصمیم گیری.
- افکار ناخوشایند، به ویژه احساس گناه یا افکاری در مورد شخص بد و غیر قابل قبولی بودن.
- فکر می کنید که شما بهتر بود که مرده بودید یا باید به خودتان آسیب بزنید.
علائم فیزیکی افسردگی عبارتند از:
- از دست دادن اشتها با از دست دادن بیش از حد وزن.
- از دست دادن علاقه به رابطه جنسی.
- از دست دادن انرژی، حتی زمانی که از لحاظ جسمی فعال نیستید.
- بی خوابی با وجود احساس خستگی. خوابی که به طور معمول توام با خستگی، سیر نشدن و با بیداری صبح زود همراه است (یک تا دو ساعت زودتر از معمول). با این حال، برخی افراد نیز ممکن است بیشتر از حد معمول بخوابند.
- فعالیت و حرف زدن آهسته و خلق پایین
علت بروز افسردگی
۳۰ درصد از موارد موثر در افسردگی ها ریشه در مسائل ژنتیکی دارد!
هیچ کس نمی داند دقیقا چه چیزی باعث افسردگی می شود. عوامل ژنتیکی در بسیاری از موارد ازعلل مهم افسردگی هستند. به نظر می رسد افسردگی در خانواده ها (مانند اختلالات خلقی دیگر) ایجاد می شود و حدود ۳۰٪ از موارد موثر در افسردگی مربوط به تاثیرات ژنتیکی است.
حوادث استرس زای زندگی تاثیر زیادی در شروع یا عود افسردگی دارند. درگیری های در حال انجام با دیگران می تواند آرامش و حال خوب ما را تحت تاثیر قرار دهد، همچنین سایر عوامل استرس زای اجتماعی و زیست محیطی مانند مشکلات مالی، بازنشستگی، بیکاری، زایمان، تنهایی، یا از دست دادن کسی یا چیزی نیز در این مورد موثر است. حوادث ناخوشایند زندگی در افراد آسیب پذیر ممکن است برای ایجاد یا تشدید بیماری افسردگی کافی باشد.
ویژگی شخصیتی در افراد افسرده
ویژگی شخصیتی فرد یکی دیگر عوامل موثر در بروز افسردگی است. وقتی مردم افسرده می شوند، معمولا دیدگاه منفی نسبت به خود و جهان پیرامون پیدا می کنند. آنها قدر چیزهای خوب زندگی را نمی دانند و اکثر چیزها به نظرشان بد به نظر می رسد. بعضی از افراد حتی وقتی که افسرده نیستند نیز تمایل دارند چیزها را اینگونه ببینند. به عبارت دیگر، آنها ممکن است سبک شخصیتی و استایل افسردگی داشته باشند.
یکی دیگر از علل احتمالی افسردگی که نباید نادیده گرفته شود، بیماری جسمی یا مصرف دارو است. آنفلوانزا، هپاتیت، هورمون های تیروئید، کم خونی، دیابت، قرص های پیشگیری جنسی، الکل و سایر موارد سوء مصرف مواد و یا داروهای دیگر مانند کسانی که برای قلب و فشار خون مورد استفاده قرار می گیرند، ممکن است باعث علائم افسردگی شوند.
مقابله با علائم افسردگی
علائم افسردگی می تواند کاهش پیدا کند و به شما کمک کند تا احساس خوبی داشته باشید. در اینجا به چند راه برای مقابله با این علائم اشاره شده است.
استراتژی های رفتاری درمان افسردگی:
- برنامه روزانه فعالیت های مفید را با ایجاد فهرستی از فعالیت ها برنامه ریزی کنید. سعی کنید تا حد ممکن طبق برنامه پیش بروید.
- سعی کنید مقدار زمان صرف شده برای فعالیت های لذت بخش را افزایش دهید.
- اجتناب از مقایسه رفتار و احساسات شما در حال حاضر با زمانی که احساس افسردگی نمی کردید.
- برای تلاش هایتان به خودتان پاداش دهید. از اطرافیان خود بخواهید که شما را برای هر گام کوچک شما تشویق و ستایش کنند. بهبود افسردگی کمی شبیه یادگیری راه رفتن پس از شکستن پا است.
- اگر این کار به نظر خیلی دشوار است، نترسید. این کار را به گام های ساده تر و کوچک تر تقسیم کنید و دوباره به آرامی شروع کنید.
راههای حل مشکل کاهش اشتها در افراد افسرده
بخش های کوچک از غذاهایی که دوست دارید را بخورید. به مقدار زیاد مایعات بنوشید. اگر با دیگران غذا می خورید، خود را برای همراهی با آنان تحت فشار قرار ندهید.
راههای حل مشکل از دست دادن میل جنسی در افراد افسرده
فعالیت های غیرجنسی با شریک زندگی خود را که هنوز از آنها لذت می برید را دنبال کنید. برای شریک زندگی خود توضیح دهید که از دست دادن علاقه و میل جنسی شما یک علامت افسردگی است و نشانه عدم علاقه به او نیست و این علائم موقت است.
راههای حل مشکل اختلال خواب در افراد افسرده
هر روز در یک ساعت مشخص از خواب بیدار شوید. از خوابیدن در طول روز اجتناب کنید. از مصرف بیش از حد چای و قهوه (بیش از دو یا سه فنجان در روز و بعد از ۴:۰۰ بعد از ظهر) پرهیز کنید. برای بیش از حدود سی دقیقه در حالت درازکش بیدار نباشید، بلند شوید و فعالیت های آرامش بخش و لذت بخش انجام دهید. تمرینات تن آرامی و آرامش ذهن رو روح مثل مدیتیشن انجام دهید.
راههای حل مشکل احساس اضطراب، افکار ناخوشآیند در افراد افسرده
این افکار و احساسات منفی می خواهند تمرکز و توجه شما را به چیزهایی که در مورد خود و وضعیت زندگی تان دوست ندارید جلب کنند. این افکار همچنین تمایل دارند مشکلات شما را بدتر از آنچه واقعا هستند نشان دهند. علاوه بر تمرکز بیش از حد بر ویژگی های منفی و مشکلات ، زمانی که افسرده می شوید، تمایل دارید نکات مثبت و توانایی های خود را برای حل مشکلات را دست کم بگیرید.
استراتژی های زیر ممکن است به شما در دستیابی به یک دیدگاه متعادل تر در مورد احساسات و وضعیت تان کمک کنند:
- فهرستی از ۳ مورد از بهترین ویژگی های خود را تهیه کنید و این لیست را با خود حمل کنید و آن را هر وقت که بر افکار منفی متمرکز شدید بخوانید.
- روزانه از همه چیزهای کوچک دلپذیری که برای شما اتفاق می افتد را یادداشت کنید و در مورد این وقایع با دوستان خود صحبت کنید.
- رویدادها و فرصت های خوب گذشته را به یاد بیاورید و برنامه های دلپذیری برای آینده برنامه ریزی کنید (این مورد ممکن است در گفتگو با یک دوست بهتر ایجاد شود).
- توضیحات جایگزین برای حوادث یا افکار ناخوشایندتان در نظر بگیرید. اگر چه توضیح اولیه شما ممکن است اشتباه باشد، این نتیجه گیری را بازنویسی کنید و همه توضیحات احتمالی برای این وقایع یا افکار را بنویسید.
- خود را مشغول انجام فعالیت های مفید نگه دارید و از نشستن و دروغ گفتن به خود در مورد هیچ کاری نکردن پرهیز کنید.
راههای مقابله با نگرانی و افکار بی عرضگی در درمان افسردگی
نگرانی خود به یک هدف مفید اختصاص دهید. به جای اینکه به طور بی وقفه مشکلات خود را به خود یادآوری کنید یکی از آنها را که به نظر واقعا مهم هستند دقیقا مشخص کنید و تصمیمی بگیرید که آن را حل کند. خوب است که از یک دوست برای کمک درخواست کنید.
مراحل زیر را برای مقابله با نگرانی و افکار بی عرضگی در افسردگی دنبال کنید:
۱. بگویید دقیقا مشکل یا هدف شما چیست
۲. لیست پنج یا شش راه حل ممکن برای این مشکل را تهیه کنید. هر ایده ای را که به ذهنتان می رسد بنویسید نه صرفا ایده های خوب.
۳. نقاط خوب و بد هر ایده را به نوبه خود ارزیابی کنید.
۴. راه حلی را انتخاب کنید که به بهترین وجه مناسب شما باشد.
۵. قدم هایی را که می خواهید برای انجام راه جل بردارید را برنامه ریزی کنید.
۶. پس از تلاش برای اجرای برنامه، تلاش های خود را مرور کنید. تمام تلاش ها را ستایش کنید. اگر موفق نشدید، دوباره شروع کنید.
داروهای ضد افسردگی
مصرف داروی افسردگی و مراجعه به روانپزشک برای تجویز این داروها نیازمند تشخبص و توصیه یک روانشناس است. برای افسردگی خفیف تا متوسط، داروهای ضد افسردگی اغلب بعنوان اولویت اول درمان توصیه نمی شود. اما برای برخی افراد، داروهای ضد افسردگی یک ابزار مهم برای از بین بردن افسردگی است. در واقع شاید بتوان گفت درمان افسردگی های بسیار شدید بدون استفاده از دارو غیرممکن است.
داروهای ضد افسردگی مختلف به شیوه های مختلف کار می کنند. برای پیدا شدن داروهایی که برای شما مناسب تر است، ممکن است روانپزشک نیاز به آزمودن بیشتر از یک نوع دارو داشته باشد. در مراحل اولیه مصرف دارو، همواره با پزشک خود در تماس باشید، زیرا برخی از این داروها عوارض جانبی دارند که ممکن است برای شما مشکل ایجاد کنند.
برخی از مواردی که باید هنگام مصرف داروهای ضد افسردگی به یاد داشته باشید عبارتند از:
- سرخود دارو مصرف نکنید.
- دارو را هر روز و سر ساعت و به همان اندازه تجویز شده مصرف کنید.
- دارو را بدون تماس روانپزشکی که آنرا تجویز کرده متوقف نکنید.
- عوارض جانبی برای هر فرد متفاوت است. اگر عوارض جانبی کاهش نیافته یا غیر منطقی باشند، با پزشک خود تماس بگیرید.
- زمانی که احساس بهتر شدن می کنید سرخود مصرف داروها را متوقف نکنید.
از کجا بدانیم روانشناس مناسب خود را پیدا کرده ایم؟
بعد از اولین جلسه با درمانگر و روانشناس خود و برای تصمیم گرفتن درباره ادامه فرایند درمان با او، سوالات زیر را از خود بپرسید:
آیا به درمانگر خود اعتماد دارید؟
آیا شما احساس می کنید شنیده و فهمیده شده اید؟
آیا زمانی که با او مخالف هستید هم می توانید با او راحت صحبت کنید؟
آیا می توانید ببینید که او به شما، وقت، پول، زندگی و مشکلاتتان به اندازه کافی اهمیت می دهد؟
پاسخ دادن به این سؤالات می تواند به شما کمک کند تعیین کنید که آیا این شخص برای شما مناسب است یا نه.
معرفی روانشناس خوب جهت درمان افسردگی
اگر به دنبال یک روانشناس خوب هستید، می توانید از خدمات مصاحبه تشخیصی خانه سلانت روان هیوا استفاده کنید. ما پس از یک جلسه مصاحبه و شنیدن مسائل و مشکلات شما با توجه به شرایط شما بهترین و مناسب ترین درمانگر و روانشناس را به شما معرفی میکنیم. همچنین خانه سلامت روان هیوا با استفاده از کادر درمانی مجرب ، دلسوز و همراه در خدمت شما عزیزان می باشد.
کلمات کلیدی درمان افسسردگی:
درمان افسردگی، ضد افسردگی. غم و اندوه ،علت افسردگی، افسردگی شدید. رفع افسردگی،علائم افسردگی، علایم افسردگی.مقابله با افسردگی،عوارض افسردگی، کنترل افسردگی.عکس افسردگی، داروی افسردگی،قرص افسردگی، ضد افسردگی.